Sağlık Yöneticisi Nedir?

Sağlık Yöneticisi Nedir?

Sağlık Yöneticisi Ne Demek?

Sağlık sektöründe yer alan kurum ve kuruluşların yönetimini, işletmesini, faaliyetlerini düzenleyen meslek grubu sağlık yöneticisidir. Sağlık yöneticisi kime denir sorusu şu şekilde cevaplanabilir; Sağlık Yönetimi bölümü mezunu ve hastanedeki çalışmaların düzenlenmesinden sorumlu yetkili kişidir. Sağlık yöneticisi ne iş yapar sorusuna yöneticinin görev ve sorumluluklarını açıklayarak yanıt verilebilir.

Sağlık Yöneticisi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Sağlık yöneticilerinin görev ve sorumlulukları, sağlık sektörünün işleyişinin olumlu ivme kazanmasında oldukça önemlidir. Sağlık yöneticisi sağlık alanına gerekli personel ve ekipman tedarikinden hastane yönetimine kadar her alanda kilit rol üstlenmektedir. Sağlık yöneticisi görevleri nedir sorusunun cevabı aşağıdaki maddeler ile açıklanabilir:

  • Hastanede veya bakımevinde hasta bakım ücretlerinin belirlenmesinden sorumludur.
  • Çalıştığı kurumun her türlü ihtiyacını saptar, kurumun verimliliğini arttırmak ve bu ihtiyaçların giderilmesini sağlamak için gerekli çalışmaları sürdürür.
  • Yaşanması muhtemel olumsuzlukların yaşanmaması adına önceden önlemler alır.
  • Ekibindeki personelin çalışmasını denetler, herhangi bir aksama yaşanması durumunda müdahale eder ve personelin her türlü ihtiyacını karşılar.
  • Hastane veya kurum içerisinde gerekli olan araç ve gereçlerin tedarikini gerçekleştirir.
  • Kurum içi çalışmaların planlanmasında ve uygulanmasında görevlidir.
  • Sağlık tesisisin performansını koordine etmek adına gerekli çalışmaları sürdürür.
  • Tıbbı cihazların, kurum içi eşyaların ve kurum binasının bakımının, onarımının zamanında yapılmasını sağlar.
  • Sağlık tesisinde gerekli olan güvenlik önlemlerini alır. Kurumda sivil savunma uzmanı yok ise olağanüstü hallerde yapılması gereken görevleri üstlenir.
  • Kendisine bağlı olan personelin mevcut tüzük, kanun ve yönetmelikler gereğince yetkilerini belirtir.
  • Hastanenin laboratuvar çalışmalarından poliklinik istatistiklerine kadar her türlü verisini istatistiksel olarak çizelgeye dökerek ilgili birimlere iletir.
  • Sağlık tesisinin ihtiyaç duyduğu yatak sayısını hesaplar, bulaşıcı hastalıklara sahip hastaların bulunması durumunda amirlere gerekli bilgileri iletir.

Sağlık yöneticisi çalıştığı kurumun idari ve iş icraatlarını denetler, personelin ihtiyaçlarından ekipmanların bakımına kadar kurumun iç işleyişinin her faktöründen sorumludur.

Sağlık yöneticisi nedir sorusunun cevabı detaylı olarak bu şekilde verilirken özel veya kamu sağlık tesislerinin yönetiminin her noktasından sorumlu kişi şeklinde açıklanabilir.

Sağlık Yöneticisi Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Sağlık yöneticisi olmak için üniversitelerin Sağlık Yönetimi bölümünden mezun olunması gerekir. Sağlık Yönetimi bölümü bazı üniversitelerde Sağlık Bilimleri Fakültesinde yer alırken bazı üniversitelerde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde yer almaktadır. Sağlık yöneticisi olmak için hangi okulu okumak gereklidir sorusu sağlık yönetimi bölümü bulunan üniversiteler şeklinde cevaplanabilir. Türkiye'de birçok devlet ve vakıf üniversitesinde, alanında uzman öğretim üyeleriyle birlikte donanımlı sağlık yöneticilerinin yetiştirilmesini sağlayan programlar bulunmaktadır.

Sağlık Yönetimi bölümü içerisinde; hastane yönetimi, sağlık finansmanı, sağlık hizmetlerinin organizasyonu, sağlık sigortacılığı, sağlık teknolojileri ve kullanımı gibi konularla dersler mevcuttur. Sağlık hukuku, tıbbi dokümantasyon, Sağlık Kurumları Mevzuatı, sağlık hizmetlerine bilgi sistemleri, sağlık kurumlarında finans yönetimi, sağlık kurumlarında işletme, sağlık sistemleri, sağlık politikası, sağlıkta halkla ilişkiler özellikle alana ilişkin bilgi veren derslerden bazıları olarak belirtilebilir.

Sağlık yöneticisi eğitimi tamamlandıktan sonra mezun olan kişiler "Sağlık Yöneticisi" unvanını alırlar. Sağlık yöneticisi olarak iş hayatına atılan kişiler özel veya devlet hastanelerinde çalışabilir. Sağlık yöneticisi, görev aldığı kurumlarda işleyişin düzenini sağlar. Gerekli ihtiyaçları tespit eder ve giderilmesi için çalışır. Hastane içerisindeki her detayla yakından ilgilenen ve sorunların giderilmesinde etkili olan sağlık yöneticileri bir sağlık kuruluşunun önemli parçasıdır. Sağlık yöneticileri ayrıca ilaç ve sigorta şirketlerinde de görev alabilirler.

Sağlık Yöneticisi Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Sağlık yöneticisi nasıl olunur sorusunun yanıtlanmasının ardından sağlık yöneticisi olmak için gereken şartlara göz atabilirsiniz. Bir sağlık yöneticisi bir üniversitelerin Sağlık Yönetimi lisans bölümünden mezun olmalı, ardından dilerse lisansüstü eğitimini de ilgili alanda tamamlamalıdır. Bunun yanı sıra sağlık yöneticisinde olması gereken bazı kişisel özellikler mevcuttur. Bu özelliklerin bir kısmını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Sorumlusu olduğu personellerle, doktorlarla ve diğer yönetici ekip ile etkili iletişim kurabilecek beceriye sahip olması,
  • Beklenmedik bir sorun oluştuğunda bunu çözebilecek pratik zekaya ve pratikliğe sahip olmalı,
  • Hastanenin ihtiyaçlarına hakim olmalı ve bu ihtiyaçların verimli ve kaliteli yoldan nasıl giderileceğini bilmeli,
  • Gerektiği zaman hastalarla iletişim kurabilen, empati yeteneği yüksek kişiler olmalı,
  • Gerekli durumlarda kriz yönetimini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilmelidir.

Sağlık Yöneticisi İşe Alım Şartları Nelerdir?

Sağlık yöneticisi işe alım şartları arasında ilk olarak Sağlık Yönetimi bölümü mezunu olunması yer alır. Sağlık Yönetimi bölümü mezunu kişiler sağlık sektöründeki neredeyse her kurumunda çalışabilirler. Sağlık yöneticileri, sağlık kurumlarının; pazarlama, muhasebe, finans, insan kaynakları gibi departmanlarında görev alabilirler.

Sağlık yöneticileri, sağlık personellerine eğitim vermek veya bölüm ile ilgili alanlarda gerekli olan çalışmaları yürütmek için çeşitli araştırmalara da katılabilir. Sağlık kurum ve kuruluşların finansal çalışmalarını değerlendirebilir, kendi kurumlarında eğitimler vererek eleman yetiştirebilirler. Sağlık Yöneticisi iş ilanı seçeneklerini inceleyerek bu alanda iş imkanı bulabilirsiniz. Sağlık yöneticisi maaş miktarı ise yöneticinin deneyimine, çalıştığı kurumun sunduğu fırsatlara ve yapısal özelliklerine, eğitim düzeyine göre değişkenlik göstermektedir. Kariyer.net ile sağlık yöneticisi iş ilanları seçeneklerine ulaşmak mümkündür. Ayrıca Kariyer.net filtreleme özelliği sayesinde iş ilanları şehir, ilçe, pozisyon, çalışma şekli gibi kategorilere göre listelenebilir. İş ilanlarına başvuruda bulunmadan önce ilan detaylarının dikkatli bir şekilde incelenmesi, en uygun iş ilanına ulaşılmasını kolaylaştırır.

kariyer.net